Po nacieszeniu się smakami świątecznymi wraca ochota na orientalne potrawy. Dzisiaj odkryłam nowy wariant dalu z soczewicy. Pomysł na dal przywędrował do mnie od Agi a do niej od Mai (obu świetnie gotujących :)) a oryginał przepisu znajduje się
tutaj. Próbowałam już wariantu z marchewką i cukinią w kostce zamiast dyni, teraz zrobiłam wariant z dynią mrożoną i makaronem z cukinii zamiast szpinaku i też wyszedł świetnie :).
Składniki:
Szklanka czerwonej soczewicyOpakowanie dyni (mrożona w kostce)Puszka mleka kokosowego400 g bulionu (z kostki ekologicznej)1 łyżeczka kurkumy2 łyżeczki curry1/2 łyżeczki chiliSzczypta soli i pieprzu do smaku2 łyżki oliwy2 ząbki czosnku1 cebula1 łyżeczka kolendry w ziarnach1 cukinia
Soczewicę ugotować do miękkości (około 10 minut) w połowie mleka kokosowego i bulionu z kurkumą i połową chilli. Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać kolendrę, następnie dynię i doprawić pozostałymi przyprawami, dusić kilka minut. Dodać czosnek, przesmażyć wszystko i zalać mleczkiem i pozostałą częścią bulionu. Dusić kolejne kilka minut. Na koniec dodać wiórki z cukinii i ugotowaną w sosie soczewicę i wymieszać.

