Zdołowana szarugą za oknem, pragnąca słońca i ciepła,piekę ciasteczka, szukam motywacji i energii do działania. Jeśli czujecie się równie zmęczeni zimą, pieczcie a w mgnieniu oka za oknem pojawi się wiosna (trzeba w to wierzyć!).
Ciasteczka z kakao (przepis wg Anny Starmach z książki "Pyszne na każdą okazję")
Składniki:
300 g mąki
150 g zimnego masła
100 g drobnego cukru
2 żółtka
1 1/2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mielonych migdałów (dodałam mielone orzechy laskowe)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kopiasta łyżka kwaśnej śmietany
W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj posiekane drobno masło i wyrabiaj palcami aż otrzymasz konsystencję mokrego piasku. Następnie dodaj żółtka i śmietanę, zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie równe części, do jednej dodaj kakao i cynamon, do drugiej cukier waniliowy i mielone migdały. Teraz ciasta zawiń w folię i włóż na 15 minut do zamrażarnika. Po tym czasie każde rozwałkuj, połóż jedno na drugim i zwiń w roladę. Znów zawiń w folię i włóż do zamrażarnika na około 30 minut.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Roladę wyciągnij z zamrażarnika i pokrój na plasterki o grubości niewiele wiekszej niż 1/2 cm. Ciasteczka piecz przez około 15 minut.