W moim domu uwielbiamy makarony pod różną postacią. Tym razem przedstawiam spagetti w sosie pomidorowym z mięsem i czerwona fasolą.
Składniki:
1/2 kg łopatki
1 papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
puszka fasoli czerwonej konserwowej
1 szklanka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
zioła prowansalskie
bazylia, oregano
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
spagetti
Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni na złoty kolor (na łyżeczce smalcu). dodajemy czosnek. Łopatkę mielimy na dużych oczkach. dodajemy do cebuli. Mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i opłukaną fasolę czerwoną. Zalewamy 1 szklanką wody. Gdy całość się zagotuje dodajemy sól i pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy ok. 15 minut. Następnie dolewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy ziołami (zioła prowansalskie, bazylia, oregano). Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu, aż sos si,ę zredukuje. Spagetti gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy na wierzchu sosem. Całość posypujemy startym twardym serem, np. parmigiano reggiano. Smacznego