Składniki:
- 8 plastrów wołowiny zrazowej
- 1 duża cebula
- 2-3 ogórki kiszone
- 300 g boczku wędzonego parzonego
- musztarda
- sól
- pieprz mielony
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
- bulion warzywny lub gorąca woda
- ziele angielskie
- listek laurowy
Każdy kawałek wołowiny rozbić tłuczkiem na bardzo cienki plaster, posolić, popieprzyć, posmarować musztardą. Cebulę, ogórki kiszone i boczek pokroić w drobną kostkę. Każdy plaster mięsa posmarować musztardą i nałożyć łyżkę pokrojonego boczku oraz łyżkę pokrojonych ogórków z cebulą. Ciasno zwinąć w roladę. Aby uniknąć rozwijania rolad podczas smażenia, można je spiąć wykałaczkami. Każdą roladę panierować w mące i kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć z każdej strony. Usmażone rolady przełożyć do płaskiego garnka podlać bulionem lub gorącą osoloną wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić do uzyskania pożądanej miękkości mięsa. Dzięki temu, że rolady panierowaliśmy przed smażeniem w mące, podczas ich duszenia zagęści się nam sos. Gotowe rolady idealnie smakują z wyrazistą surówką np. z pora z jabłkiem i gotowanymi ziemniakami.
Pozostaje mi już tylko życzyć smacznego