Tym razem potrawa, która dawno nie gościła w naszym domu. Trochę zapomniana, ale jak lubiana zapiekanka makaronowa z wieloma mniej lub bardziej spodziewanymi dodatkami. Z wielu odmian zapiekanek te z makaronem są moimi ulubionymi. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna, gdy nie mamy pomysłu na wykwintny obiad, a w lodówce zalegają nam jakieś produkty z których już dawno mieliśmy coś zrobić. Ta zapiekanka wchłonie chyba wszystko, no może prócz brukselki, którą prywatnie nie darzę największą sympatią
Opis:
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy na bok.
- Przygotowujemy nasze dodatki do zapiekanki. Pieczarki kroimy w plasterki, boczek i ogórki w kostkę, a cebulę siekamy bardzo drobno.
- Na rozgrzaną patelnię dolewamy odrobinę oliwy. Gdy uzyskamy odpowiednią temperaturę w pierwszej kolejności wędruje cebula, którą podsmażamy 2-3 minuty. Następnie dodajemy boczek, dosłownie na 30 sekund, po nim na patelni pojawią się ogórki i pieczarki. Na sam koniec dorzucamy kukurydzę, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami. Dusimy 5 minut.
- Przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę i chwilę przesmażamy stale mieszając. Wlewamy mleko i podgrzewamy przez około 2 minuty. Cały czas kontrolujemy sos, aby nie był za gęsty, ponieważ może się łatwo przypalić. Na sam koniec dodajemy starty żółty ser, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i mieszamy, aż ser się roztopi a cały sos będzie miał jednolitą konsystencję. Po zdjęciu z ognia dodajemy jeszcze drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Ugotowany i ostudzony makaron dodajemy do patelni z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy, tak aby makaron dokładnie pokrył się wszystkimi dodatkami.
- Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy naszym sosem. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180°C. Następnie pozostało nam już tylko zajadać się smakowitą zapiekanką.
Składniki:
- makaron (około 2 szklanek suchego makaronu)
- około 15-20 średnich pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 5 plastrów wędzonego boczku
- ½ puszki kukurydzy
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Składniki na sos:
- 3 łyżki maki
- 500 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 6-9 łyżek startego żółtego sera
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
Pozostałe składniki: