Często w domu podaję „chińskie” dania, podobne do tego, ponieważ są błyskawiczne w przygotowaniu a wykorzystać mogę warzywa, które akurat mam pod ręką. Tym razem miałem ochotę na wersję z mięsem. W lodówce znalazłem tylko kiełbasę stąd więc chińskie znalazło się w cudzysłowie. Dzisiaj przedstawiam danie wzorowane na kuchni chińskiej jednak z dodatkiem dobrej polskiej kiełbasy.
Opis:
- Na dobrze rozgrzanym woku podsmażamy kiełbasę pokrojoną w plasterki. Należy często mieszać aby kiełbasa się nie przypaliła.
- Po chwili do kiełbasy dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i drobno posiekany czosnek z imbirem. Smażymy aż cebula częściowo zmięknie.
- Dodajemy resztę warzyw i sos sojowy z olejem sezamowym. Marchewkę pokrojoną w słupki i cukinię pokrojoną w paski a następnie na mniejsze kawałki. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec duszenia dodajemy grzybki mun, dusimy jeszcze chwilę.
- Gdy warzywa będą miękkie dodajemy sos hoi sin, chili, sól i pieprz. Całość podlać bulionem i chwilę dusić na dużym ogniu, aż sos ładnie się zredukuje.
- W między czasie przygotowujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. Ja zawsze do wody w której moczy się makaron dodaję odrobiny jasnego sosu sojowego.
- Tak przygotowaną kiełbasę z warzywami możemy podawać także z ryżem.
Składniki:
- 500 g kiełbasy podsuszanej
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2/3 dużej cukinii
- 2 duże łyżki marynowanych grzybków mun (mogą być suszone)
- 2-3 ząbki czosnku
- niepełna łyżeczka siekanego imbiru
- 2 łyżki sosu hoi sin
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- ½ łyżki jasnego sosu sojowego
- szczypta chili
- sól i pieprz
- niepełna łyżka oleju sezamowego
- olej do smażenia
- makaron chow mein