Galette z jabłkami, czyli po prostu tarta. Ale nie taka zwykła, bo troszkę różni się od takiej tradycyjnej tarty. Jak już widzicie po zdjęciu ciasto jest zawinięte na rogach. Dodatkowo galette piecze się bez użycia formy. Jak dla mnie totalnie ob...
Ostatnio pokazywałam Wam fajny przepis na wytrawne ciasto francuskie.
Dziś przyszła pora na jego słodką wersję!
Połączenie niesamowicie chrupiącego ciasta francuskiego ze słodkim kremem piernikowym i karmelizowanymi, jesiennymi owocami tworzy fanta...
Galette to pieczona bezpośrednio na arkuszu papieru tarta, jej rustykalna wersja. Spód z ciasta kruchego, do którego tym razem dodałam kremowego serka. Daje to efekt listkowania ciasta, a także wpływa korzystnie na smak. Sierpień jest idealny na piecze...
Pierwszy czerwcowy weekend spędziłam w Sudetach na warsztatach z fermentacji, kiszenia i pięknego życia, które prowadził niesamowity Sandor Ellix Katz autor Sztuki Fermentacji i...
Artykuł RAZOWO-ORZECHOWE GALETTE Z OWOCAMI pochodzi z serwisu B...
Mało ciasta, dużo owoców takie słodycze powinniśmy jeść, nie tylko w czasie diety, ale zawsze, gdy zależy nam na zdrowym odżywianiu. Kruche ciasto w tej wersji zawiera mało cukru i mało tłuszczu, nie przytyjecie więc od niego, a pełnoziarnista ...
Galette to jedno z moich niedawnych odkryć. Rustykalna tarta pieczona bez foremki jest krucha, chrupiąca i wypełniona podpieczonymi owocami. Po upieczeniu pierwszej (z malinami i borówkami) następnego dnia już szykowałam kolejną galette, a właściwie ga...
Moda na rustykalne tarty dopadała i mnie :) Postanowiłam przygotować galette ze śliwkami, na cieście migdałowym i z dużą ilością cynamonu. Zapraszam po przepis :) Cóż jest takiego w tych galette, że ostatnio wszyscy je robią? Mi podoba się ich...
Post ...
Przepis Jacquesa Pépin na galette ze śliwkami miałam odłożony do zrobienia już od jakiegoś czasu i o mało co bym o nim zapomniała. Dobrze, że się tak nie stało! I chyba dobrze, że nie słyszeliście, jak mlaszczemy wcinając je, szczęśliwi, jak małe dziec...