Skoro lato, wakacje i chillout, to nie mogłem pominąć gofrów. Choć nie byłem jeszcze w tym roku nad morzem Bałtyckim, goframi przeniosłem się w tamte rejony... Chrupiące i lekkie gofry mają tę moc. Było całkiem zacnie!
Składniki na ciasto- Półtora szklanki mąki pszennej
- Półtora łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- odrobina soli
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- Półtora szklanki mleka i pół szklanki oleju roślinnego
Wymarzone ciasto - lekkie i chrupiące
Mąkę musicie wysypać do miski. Oprócz tego dodajcie proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, zwykły cukier i sól. Następnie wszystko pomieszajcie i dodajcie 2 jaja, mleko oraz olej. Wszystko należy miksować, aż do połączenia wszystkich składników.
Gotowe ciasto wlewacie do gofrownicy i smażycie jakieś 5 minut.
Jeżeli chodzi o składniki na gofra, to ja zrobiłem takiego, jak najbardziej lubię. Mnóstwo bitej śmietany, brzoskwinia i trochę żurawiny.
Jakiego gofra lubicie najbardziej?
Student też potrafi gotować