Czy jest tu ktoś, kto nie lubi nuggetsów? Raczej nie... A co powiecie na nuggetsy z kalafiora? W internecie jest mnóstwo przepisów właśnie na takie cuda, jednak nie mogłem wykombinować idealnej panierki - uczyniłem to sam. Przekąska w sam raz do ulubionego serialu.
Składniki
- kalafior
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- ząbek czosnku
- papryka ostra
- sól i pieprz
- oregano i bazylia
- bułka tarta
A teraz idziemy oglądać film
Jeżeli chodzi o ilość, to z jednego kalafiora jesteście w stanie zrobić mnóstwo nuggetsów. Ja wykorzystałem tylko część główki. Na samym początku musicie ugotować kalafior (pamiętajcie o osoleniu wody), po ugotowaniu należy go ostudzić. Przygotujcie sobie dwie miski i blachę. Do jednej wsypcie mąkę, wlejcie mleko i dodajcie czosnek, paprykę, oregano, bazylię, sól i pieprz. Wszystko wymieszajcie, żeby nie było grudek. W drugiej misce wysypcie bułkę tartą (jeżeli chcecie, możecie też wsypać płatki kukurydziane). W pierwszej kolejności maczacie wszystkie różyczki w przygotowanej mazi, a później w bułce tartej.
Gotowe odkładacie na blachę.
Macie dwie możliwości przygotowania tych wegetariańskich nuggetsów. Albo głęboki olej, albo piekarnik. Ja preferuję piekarnik. Rozgrzejcie go do 180 stopni i pieczcie około 20-30 minut. Miej jednak wszystko na oku, ponieważ nuggetsy mogą zrobić się za twarde.
Można je jeść z przeróżnymi sosami.
Student też potrafi gotować.