Pozostając w letnim i upalnym nastroju zrobiłem ostatnio lemoniadę z arbuza i limonki. To znowu fajna alternatywa, która może zastąpić kupne soki nafaszerowane chemią.
Składniki
- ćwiartka arbuza
- 3 limonki
- woda mineralna
Pestka za pestką
Myślę, że największym minusem przygotowania tego napoju są po prostu pestki. A jak trafi się na arbuza z ich ogromną ilością... Konia z rzędem temu, kto by nie stracił cierpliwości. No nic, ostatecznie dałem radę. I nikomu nie zrobiłem krzywdy. Arbuza pokroiłem i wrzuciłem do miski. Nalałem dwie szklanki wody i wycisnąłem sok z limonki. Chciałem, żeby lemoniada miała kwaskowy smak i rzeczywiście miała. Wszystkie składniki w misce zblenderowałem.
Napój orzeźwiający, idealne na letni chillout w ogrodzie!
Arbuzowe profity
Skoro już wszystko kręci się dookoła arbuza, trudno nie wspomnieć o jego właściwościach, które są co najmniej ciekawe. Tak właściwie to arbuz zawiera bardzo dużo wody (ponad 90 proc.). Oprócz tego ma ogromną ilość przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Wśród przeciwutleniaczy znajdują się:
- likopen
- beta-karoten
- luteina
- zeaksantyna
- kryptoksantyna.
Wyżej wymienione substancje chronią organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Arbuz działa również moczopędnie - w związku z tym zalecany jest na wszelkiego rodzaju choroby nerek. Ponadto poprawia przemianę materii. Warto wspomnieć, że aktywne składniki zawarte w arbuzie wydalają z organizmu szkodliwe związki gromadzące się podczas intensywnego treningu oraz działają jak viagra.
Arbuz to mój ulubiony owoc. A Wy lubicie arbuza?
Student też potrafi gotować