Może to dziwne, ale uwielbiam widok pieczonych pomidorów. Pomidory (i jeszcze papryki) po wyjęciu z piekarnika wyglądają obłędnie... Zanim uznacie mnie za wariata, opublikuję dla Was szybki sposób na aromatyczny krem z pieczonych pomidorów.
Składniki
- 13 pomidorów
- cebula
- papryka wędzona
- sos sojowy
- bulion warzywny
- czosnek
- oregano
- bazylia
- świeża bazylia i natka pietruszki
- śmietana 18 proc.
Ore, ore pomidore
Zacznijcie od pokrojenia cebuli. Następnie usuńcie szypułki z pomidorów i ponacinajcie ich wierzchołki - to zabieg, który pozwoli fajnie wchłonąć przyprawy. Pokrojoną cebulę i przygotowane pomidory połóżcie na blasze. Przed włożeniem do piekarnika przyprawcie czosnkiem, solą i papryką wędzoną.
Piekarnik rozgrzejcie do 180 stopni. 30 minut powinno wystarczyć do upieczenia zawartości blachy. Po tym czasie usuńcie skórkę z pomidorów (są gorące, więc niech chwilę ostygną). Obrane pomidory wrzućcie do garnka, duście 5 minut, a następnie dolejcie bulion warzywny. Dodajcie jeszcze odrobinę sosu sojowego, oregano i bazylię. Wszystko zblendujcie.Zupę podawajcie z ziołami i śmietaną.Student też potrafi gotować