Tom kaa gai
Tom kaa gai to tajska zupa na bazie mleka kokosowego. Nauczyłam się przygotowywać tę zupę na kursie gotowania w Chiang Mai, o czym napisałam więcej w tym poście. Przygotowanie tej zupy jest bardzo łatwe i szybkie, będziecie musieli tylko zaopatrzyć się w kilka bardziej egzotycznych produktów. Tom kaa gai jest podawana najczęściej z kurczakiem, jednak bez problemu można zastąpić kurczaka tofu lub jeśli ktoś woli – krewetkami.
Jak przygotować tom kaa gai?
Składniki (na 1-2 porcje):
- 100 g tofu (a w wersji niewegetariańskiej kurczaka lub krewetek)
- 1 szklanka mleka kokosowego
- pół szklanki wody
- 1/4 szklanki posiekanego galangalu
- 1 laska trawy cytrynowej pokrojona na nieduże kawałki
- 1/4 szklanki posiekanych pomidorów
- 1 szklanki posiekanych grzybów (dobrze się sprawdzą boczniaki)
- kawałek posiekanego chilli
- 2-3 liście limonki kaffir
- trochę drobno posiekanego szczypiorku
- 2 posiekane szalotki
- trochę kolendry (ja nie lubię, więc zawsze pomijam)
- 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka sosu sojowego lub w wersji niewegetariańskiej sosu rybnego, 2 łyżeczki cukru, szczypta soli
Przygotowanie:
Do rondelka wlać wodę, dodać trawę cytrynową, galangal, szalotki, pomidry i grzyby. Całość zagotować. Następnie dodać mleko kokosowe, tofu i chilli. Doprawić sosem sojowym, cukrem i solą. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować przez 3-4 minuty. Wyłączyć gaz, dodać sok z cytryny, liście kaffiru, szczypiorek i jeśli lubicie kolendrę.
Artykuł Tom kaa gai pochodzi z serwisu Smakowite.