Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai to kolejny klasyk kuchni tajskiej. Esencjonalna, rozgrzewająca, lekko pikantna, delikatnie słodkokwaśna. Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai jest bardzo prosto w przyrządzeniu i szybka, jest świetną alternatywą dla zwykłego rosołu. Z tajskiej zupie kokosowej z kurczaka Tom Kha Gai czuć kokos, imbir, limonkę, chili – to wszystko doprawione delikatną słonością sosu rybnego (można zamienić na sos sojowy), z mięciutkim kurczakiem. Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai jest dodatkowo orzeźwiona imbirem (jeśli macie możliwość, użyjcie zamiast niego galangal) i sokiem z limonki, możecie także dodać nieco trawy cytrynowej. Azja na Waszym stole w kilkanaście minut :)
Składniki:
- 200g makaronu ryżowego
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 2 papryczki chili plus 1 do przybrania
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżo startego imbiru – można zamienić na galangal
- 60 ml soku z limonki
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki
- 4 łyżki sosu rybnego albo sojowego
- 5 grzybów shitake
- 2-3 piersi z kurczaka
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 garści szpinaku baby
- kolendra świeża
- opcjonalnie – łyżka posiekanej trawy cytrynowej
Wykonanie:
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu odejmując 2 minuty od czasu gotowania, odstawić. Grzyby shitake zalać wrzątkiem, gdy nasiąkną pokroić w paski i odstawić. Kurczaka pokroić w paski ok. 1 cm szerokości i 3 cm długości. 2 papryczki chili drobno posiekać, dodać do bulionu razem z sokiem z limonki, skórką z limonki, sosem rybnym. Zagotować, dodać makaron. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Z wywaru wyjąć makaron łyżką cedzakową, odłożyć do miski lub rondelka i przykryć. Do wywaru dodać grzyby shitake, w razie potrzeby doprawić sosem rybnym, gotować 3 minuty. Dodać mleko kokosowe i kurczaka – gotować kilka minut, aż kurczak będzie gotowy. Dodać opłukany szpinak, wymieszać, gotować 1-2 minuty aż szpinak delikatnie zmięknie.