Kuskus z warzywami to jedno z prostszych i szybszych w przygotowaniu dań. Może stanowić danie główne lub dodatek do innych potraw. Dobrze smakuje na drugi dzień, więc można go zapakować do pudełka i zabrać na obiad do pracy albo na piknik.
Zielone warzywa są uważane za jedne z najzdrowszych. Zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu i chroni przed działaniem wolnych rodników. Są bogatym źródłem wielu witamin i mikoelementów m.in. kwasu foliowego. Stąd moja dzisiejsza propozycja – kuskus z zielonymi warzywami.
A jeśli checie wiedzieć jak przyrządzić kuskus, zapraszam do tego wpisu.
Składniki (na 3-4 porcje):
- kawałek pora (zielona część)
- kilka różyczek brokuła
- garść groszku zielonego
- 2-3 garście świeżego szpinaku
- 1 szklanka kuskusu
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki kurkumy, pieprz, trochę słodkiej papryki w proszku, sos sojowy do smaku (dodałam mniej więcej 3 łyżki), oliwa, masło (w wersji wegańskiej zamiast masła więcej oliwy)
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzać niewielką ilość oliwy. Zacząć smażyć pora, po ok. 2 minutach dodać resztę warzyw. Smażyć wszystko przez kilka minut. Następnie dodać kuskus, wszystkie przyprawy, zalać całość wodą, dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy kuskus wchłonie całą wodę, dodać trochę masła lub oliwy, wymieszać całość i smażyć jeszcze przez chwilę. Spróbować, w razie potrzeby doprawić większą ilością sosu sojowego i pieprzu.
Podawać jako danie główne lub jako dodatek do innych potraw. Ja podałam kuskus z kotletami warzywnymi.
Podziel się
Artykuł Kuskus z zielonymi warzywami pochodzi z serwisu Smakowite.