I znów rybka i owoce morza w roli głównej. Pewnie zauważyliście, że uwielbiam takie smaki i często pokazuję Wam z nimi przepisy :)
Dzisiaj pomidorowa w innej odsłonie. Z krewetkami, pstrągiem i makaronem :) Mam nadzieję, że to będzie dla Was jakieś nowe doznanie smakowe :) Zachęcam do spróbowania, robi się chwilę :)
Czego potrzebujemy?- 500 g fileta z pstrąga
- 200 g krewetek (u mnie mrożone)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 300 ml bulionu warzywnego (ilość zależy od tego jak gęstą lubicie zupę)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść drobnego makaronu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki chilli, 1 łyżeczka suszonej bazylii, sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- olej
Gotujemy!
Krewetki rozmrażamy, oczyszczamy, jeśli jest taka potrzeba. Pstrąga kroimy w sporą kostkę (ok 3 cm). Oprószamy solą krewetki i rybę.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju w sporym garnku. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,chilli i słodką paprykę i chwilę ze sobą przesmażamy. Następnie dorzucamy pomidory, zagotowujemy.
Teraz pora na bazylię i oliwę. Następnie zalewamy wszystko bulionem i dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy. Ilość bulionu oczywiście możecie zmienić w zależności od tego jak gęstą zupę lubicie. Teraz dodajemy krewetki, dorsza i makaron, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok 10- 15 minut, aż makaron będzie miękki a ryba i krewetki będą ugotowane. W między czasie zupę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, a na sam koniec dodajemy masło. Gotujemy chwilkę i gotowe.