Cześć Kochani! Jak się macie w nowym roku? Ja liczę na to, że będę miała coraz więcej kulinarnych pomysłów i oczywiście więcej czasu na ich realizację :) A dzisiaj dla Was przepyszna przekąska. Łatwa w przygotowaniu, dobra na wiele okazji lub po prostu do przegryzienia :) Rolada ze szpinaku z łososiem wędzonym. Zapoznajcie się z przepisem i marsz do sklepu :)
PS. Tak szybko zniknęła, ze udało mi się zrobić jedno zdjęcie :)
Czego potrzebujemy?- 350 g mrożonego szpinaku (liście u mnie)
- 3 jajka
- 200 g łososia wędzonego na zimno
- 200 g serka śmietankowego typu Almette
- 1 pęczek koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Działamy!
Szpinak podgrzewamy na suchej patelni aż się rozmrozi. Następnie odciskamy nadmiar wody na durszlaku. W blenderze lub mikserze mieszamy szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę, 3 żółtka. sok z cytryny i przyprawy. W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli. Masę szpinakową delikatnie łączymy z ubitymi na sztywno białkami, najlepiej łyżką, do całkowitego połączenia. Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Świetnie sprawdza się w tym przypadku blaszka z piekarnika. Wychodzi wtedy z ciasta prostokąt o wymiarach ok 30 na 40 cm. Pieczemy dokładnie 20 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp 160 stopni, termoobieg. Ciasto musi być elastyczne.
Tak upieczone ciasto szpinakowe studzimy. Następnie smarujemy je serkiem. Na to posypujemy posiekany koperek i rozkładamy plastry łososia. Zwijamy ciasno w roladę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Rolada musi się dobrze schłodzić. Po wyciągnięciu z lodówki kroimy roladę w plastry.