Kolejna propozycja z serii moich ulubionych, czyli makaronlove <3 Tym razem z dodatkiem fasolki szparagowej, która ostatnio skradła moje serducho i z papryką, a to wszystko z sosem na bazie mleczka kokosowego. Powiem Wam, że nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak pyszne! :)
Czego potrzebujemy?- 250 g makaronu (u mnie tagliatelle)
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 g fasolki szparagowej zielonej (u mnie mrożona)
- 1 czerwona papryka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 100 ml passaty pomidorowej
- 1 pęczek natki pietruszki
- curry, ostra papryka, czosnek w proszku, sól., pieprz, słodka papryka
- olej do smażenia
Do dzieła!
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, przelewamy zimną wodą i odstawiamy.
Fasolkę wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy kilka minut, odcedzamy i również odstawiamy.
Kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy przyprawami. Paprykę kroimy w paski.
Na dużej patelni podsmażamy kurczaka przez kilka minut. Następnie dodajemy paprykę i fasolkę, mieszamy i dusimy ok 5 minut pod przykryciem.
Dolewamy passatę i mleczko kokosowe, gotujemy ok 10- 15 minut, co jakiś czas mieszając. Czas gotowania zależy od tego kiedy papryka będzie wystarczająco miękka. Ja nie lubię takiej rozgotowanej, więc gotuję ok 10 minut :) Na koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie jeszcze doprawiamy.