Z kurczaczka można wymyślić wiele różnych pysznych dań. To chyba najpopularniejsze mięsko, które gości na naszych talerzach :) Nie ma co się dziwić. Szybko się przygotowuje i jest pyszny. :)
Dziś u mnie kurczak w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniaczkami i chłodnikiem ogórkowym. Smaczny obiad :)
Czego potrzebujemy?
- 6 udek (bądź innych części kurczaka)
- 6 łyżeczek miodu
- 4 łyżeczki sosu sojowego KURCZAK
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- mielone chilli, pieprz, sól
- 200 ml śmietany 18%
- 200 ml jogurtu naturalnego CHŁODNIK
- 2 duże ogórki
- koperek
- sól, pieprz
Do dzieła!
Zaczynamy od zrobienia chłodnik, żeby zdążył się ''przegryźć''. Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w małą kostkę. Solimy, odstawiamy na sito na kilka minut, żeby puściły wodę. Po tym czasie dodajemy do nich śmietanę, jogurt i posiekany koperek, doprawiamy i wstawiamy do lodówki. Ja wszystko delikatnie zblendowałam, ale nie na gładko, tylko tak, żeby ogórki były troszkę mniejsze.
Zabieramy się teraz za mięso. Robimy marynatę. Do miski wlewamy miód, sos sojowy, chilli, pokrojony w cienkie plastry czosnek i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Kurczaka wkładamy do marynaty i mieszamy. Wstawiamy na ok 20 minut do lodówki. Po wyciągnięciu kurczaka z lodówki, wkładamy go do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg).
Podajemy z chłodnikiem i pieczonymi ziemniakami :)