Banalnie proste placuszki, po których nie ma uczucia ciężkości. Nie sposób pominąć walory takiego połączenia, ponieważ oba główne składniki zasługują na częstsze bywanie na naszych stołach. Cukinia ma właściwości odkwaszające organizm i nie zbierają się z niej metale ciężkie, ponadto zawiera wiele związków spożywczych i jest lekkostrawna. O kaszy jaglanej już pisałam, ale warto przypomnieć że pomaga w usuwaniu wilgoci z organizmu i jest zasadotwórcza. Tak powstaje więc danie idealne przeciw zakwaszeniu organizmu.
Składniki na ok 35 placków:
200 g kaszy jaglanej (gotujemy)
2 średnie cukinie
2 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 mała cebulka
pół szklanki płatków ryżowych (ew. innych lub po prostu mąki jeśli nie zależy nam na wersji bezglutenowej)
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, oregano.
Na tarce o grubych oczkach ścieramy dwie średnie cukinie ze skórką. Dodajemy do niej przestudzoną kaszę (gotuję w woreczkach nie na sypko tylko tak że się klei). Dodajemy pokrojona w kostkę mała cebulkę oraz dwa jajka, 2 łyżki maki ziemniaczanej i pol szklanki płatków ryżowych. Dodałam kilka łyżek oliwy do ciasta i smażyłam na ceramicznej patelni tylko posmarowanej olejem