Cóż, przepis prawdopodobnie nie należy do tych szczególnie dietetycznych, aczkolwiek myślę, że czasami możemy sobie pozwolić na coś innego - oczywiście wszystko w granicach rozsądku.
Puszyste placuszki przypominają mini pancakesy - mięciutkie, dodatkowo przygotowane z chudym twarogiem. Można podawać je z cukrem pudrem, miodem czy też syropem klonowym - dowolność wyboru.
Składniki:- 300 g mąki pszennej ( 2 szklanki )
- 1,5 szklanki mleka, można użyć maślanki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- olej do smażenia
- chudy twaróg
Przygotowanie:
- Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy wcześniej sparzone jajko i dolewamy mleko/maślankę - wszystko to mieszamy przy pomocy miksera.
- Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy łyżkę oleju - dalej mieszamy.
- Kolejno, wsypujemy proszek do pieczenia, znów mieszamy i na sam koniec dodajemy cukier puder.
- Twaróg rozdrabniamy widelcem i dokładamy do ciasta - mieszamy łyżką.
- Na rozgrzanej patelni z olejem formujemy placuszki przy pomocy łyżki. Odwracamy na drugą stronę w momencie, gdy zaczną się pojawiać na nich pęcherzyki. Smażymy dodatkową 1-2 minuty.
Z podanych proporcji otrzymamy ok. 25 placuszków.
Smacznego!