Coraz częściej sięgam w kuchni po makaron z pełnego ziarna - jest doskonałym źródłem
błonnika wspomagającego pracę jelit,
witamin z grupy B oraz
składników mineralnych - fosforu, żelaza i cynku.
Dzisiejsze danie jest doskonałym wyborem na obiad. Przygotowałam je w wersji bezmięsnej - głównymi składnikami są tu warzywa, makaron pełnoziarnisty i odrobina tartego żółtego sera. Dodatkowo proponuję dip jogurtowo-musztardowy, którego przepis znajdziecie
tutaj.
* Przygotowanie dla 1 osoby.
Składniki:- makaron pełnoziarnisty gniazda-wstążki - 3 gniazdka
- 80 g pomidora (pół dużego)
- 5-6 różyczek brokuła
- 25 g sera żółtego Gouda
- olej rzepakowy
Na dip:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 2 łyżeczki posiekanej czerwonej cebuli
Przygotowanie:
- Składniki na dip mieszamy i odstawiamy do lodówki.
- Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie - ok. 12 minut.
- W osolonej wodzie gotujemy również różyczki brokuła - brokuł świeży gotujemy 5-7 minut, mrożony ok. 12 minut.
- Ugotowane składniki odcedzamy i umieszczamy na talerzu. Dodatkowo do makaronu dodajemy łyżeczkę oleju rzepakowego.
- Pomidora kroimy w ósemki i dodajemy do potrawy.
- Na koniec wszystko posypujemy starkowanym żółtym serem i dodajemy dip.
Gotowe, smacznego!