- 100 g mąki kokosowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka ( może być również roślinne)
- 1 płaska łyżka miodu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka wiórków kokosowych
- 3 jajka
- ewentualnie : 2 małe kawałki ananasa do każdego placka
Jako dodatek :
- gruby plaster świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
- garść malin
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i wiórkami. W osobnej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy miód, olej oraz mleko. Mieszankę suchą dodajemy do mieszanki mokrej i miksujemy bardzo krótko , tylko do połączenia składników. Odstawiamy na chwilkę, aby masa troszkę napęczniała. Konsystencja ciasta powinna być gęsta. Powstałe malutkie grudki są naturalnym procesem. Rozgrzewamy patelnie, lekko smarujemy ją olejem i smażymy na małym ogniu, aby placuszków nie przypalić, tylko usmażyć w środku, trwa to ok. 1,5 do 2 minut z każdej strony. Placki należy bardzo ostrożnie przewracać , aby nie dopuścić do ich rozpadu. Całość wykładamy na talerz, polewamy jogurtem i zasypujemy owocami. Smacznego :)