Upały nie odpuszczają, ja też nie, i próbuję pokonać je pysznymi daniami odpowiednimi na taką pogodę.
Bez wątpienia turecka zupa szpinakowo - jogurtowa jest doskonałym posiłkiem na piekielne skwary panujące obecnie w Warszawie.
Zupa jest lekka, kwaskowa w smaku, a do tego błyskawicznie się ją przygotowuje i nie trzeba jej gotować. Po prostu idealna letnia zupa!
Składniki (dla 2 osób):
- 2 duże jogurty greckie (800 g),
- 250 g świeżych liści szpinaku,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1/2 szkl śmietany 12 %,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- ajvar do przybrania* (ja użyłam ten sos)
Wykonanie:
Liście szpinaku umyć, osuszyć, po czym drobno posiekać (zostawić kilka sztuk do przybrania).
Jogurt wymieszać ze śmietaną, do masy przecisnąć przez praskę obrany czosnek, dodać sok z cytryny oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Całość dokładnie wymieszać. Dosypać posiekany szpinak i jeszcze raz zamieszać.
Przelać zupę do miseczek. Przyozdobić ajvarem oraz pozostawionymi liśćmi szpinaku.
*jeśli do przybrania użyjecie ajvaru, to należy wziąć go zdecydowanie mniej, niż jest to widoczne na zdjęciu - jest bardzo pikantny. Mój sos jest zdecydowanie łagodniejszy w smaku, dlatego użyłam go w takiej ilości.
Źródło: Podróże kulinarne - tradycje, smaki, potrawy - kuchnia turecka