Dania przyprawione papryką kojarzą się nam z kuchnią węgierską i słusznie.
W kuchni czeskiej również ich nie brakuje, wszak oba kraje wchodziły w skład Austro-Węgier. co nie pozostało bez wpływu na kuchnie państw tej wielonarodowej Monarchii.
Przepis zaczerpnęłam z blogu
Bartoldzika, który do przyrządzenia tego dania użył polędwiczkę wieprzową i przygotował z niej gulasz.
Ja wykorzystałam biodrówkę wieprzową pokrojoną plastry (tak jak na kotlety schabowe), która bardzo dobrze nadaje się do duszenia.
Składniki: (na 2 porcje)
- 2 plastry biodrówki wieprzowej (o szerokości 1 cm)
- 2 cebule
- 8 dużych pieczarek (w oryginale 4 duże pieczarki i 4 świeże grzyby leśne)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3/4 szkl wody
- 100 ml śmietany 18 % (pół małego opakowania)
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia (możemy zastąpić olejem, choć to zapewne nie będzie w czeskim stylu)
Wykonanie:
Mięso posypać solą i pieprzem, odstawić na chwilę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso aż zmieni kolor.
Dodać cebulę i smażyć 3 minuty.
Następnie na patelnię dorzucić plasterki pieczarek, smażyć 2 minuty. Dosypać oba rodzaje papryki i smażyć jeszcze minutę, mieszając zawartość patelni.
Dolać wodę i dusić mięso pod przykryciem na niedużym ogniu.
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać na patelnię koncentrat pomidorowy.
Na chwilę przed końcem gotowania, ściągnąć patelnię z ognia, zaprawić sos śmietaną, doprawić go do smaku solą i pieprzem. Ponownie postawić naczynie na palnik i podgrzać potrawę.
Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą, choć najlepiej smakuje, oczywiście, z czeskimi knedlikami np.
ziemniaczanymi