W moim rodzinnym domu, od zawsze na Wielkanoc podawało się barszcz biały.
Ja w tym roku postanowiłam wyłamać się z rodzinnej tradycji i ugotowałam zupę chrzanową - regionalną zupę wielkanocną, wywodzącą się z województwa łódzkiego.
Przepis na nią znalazłam u rodowitej Łodzianki - Ani z bloga
"Mops w kuchni".
Składniki:
- 1/2 kg wędzonych żeberek,
- 2 kawałki wędzonej surowej kiełbasy,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/3 dużego selera,
- 1 cebula,
- kawałek pora (ja dodałam, mimo iż nie ma go w oryginalnym przepisie),
- 3-4 liście laurowe (w zależności od wielkości),
- 6-8 ziarenek ziela angielskiego,
- kilkanaście ziaren czarnego pieprzu,
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 mały słoiczek łagodnego (!) chrzanu (190 g) (można dodać mniej, jeśli ktoś nie lubi wyrazistych smaków) - generalnie ilość chrzanu zależy od jego ostrości, jeśli mamy bardzo ostry chrzan, to dodajemy zdecydowanie mniej,
- 1 mała śmietana 12 % (200 g),
- sól,
- pieprz,
- posiekany szczypiorek,
- jajka ugotowane na twardo - po jednej sztuce na osobę
Wykonanie:
Długość gotowania zupy zależy od żeberek. Ja zupę musiałam gotować znacznie dłużej, niż to podała Ania w swoim przepisie. Ugotowały mi się już wszystkie warzywa i kiełbasa, a żeberka dalej nie były dostatecznie miękkie i musiałam je gotować jeszcze z godzinę w wywarze, po tym jak ugotowały mi się warzywa z kiełbasą.
Oczywiście, miękkie składniki wyjęłam z garnka, aby się nie rozgotowały, dlatego też proponuję gotowanie zacząć od żeberek.
Do garnka wrzucić żeberka, zalać je 2 litrami wody (8 szklanek) i gotować na niedużym ogniu godzinę (trochę ponad).
Następnie do garnka dorzucić liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, kiełbasę oraz obrane warzywa i gotować dalszą godzinę (oczywiście może się tak zdarzyć, że wszystko się ugotuje w krótszym czasie) - najlepiej gotować dotąd, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Wywar odcedzić.
Mięso i kiełbasę zostawić do przestudzenia, kiedy przestygną pokroić je w kostkę i dodać do przecedzonego wywaru.
W misce wymieszać śmietanę, sok z cytryny i chrzan na jednolitą masę - można dodawać stopniowo trochę wywaru, aby całość lepiej się wymieszała.
W szklance rozrobić łyżkę mąki pszennej z odrobiną wody (tak do wysokości ucha - tej dolnej części) - dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
Zaprawkę z mąki przelać do miski ze śmietaną i chrzanem. Dokładnie wymieszać, po czym wlać do garnka z wywarem.
Wszystkie składniki w garnku wymieszać, aby nie porobiły się grudki w zupie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dosypać majeranek i zagotować zupę.
Na sam koniec dodać posiekany drobno szczypiorek.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojonym w ćwiartki.
Zupę dodaję do akcji Mirabelki:
*********************************************************************************
Korzystając z okazji, chciałbym złożyć wszystkim czytelnikom
"Skarbnicy Smaków" - tym stałym i mniej stałym :)
Zdrowych, pogodnych i smacznych Świąt Wielkanocnych