Surówka "Coleslaw" chyba najbardziej kojarzy się z jedną z sieci barów szybkiej obsługi i przez to mogłoby się wydawać, że jest typowym amerykańskim dodatkiem do posiłku.
Nic bardziej mylnego.
Jak podaje "Wikipedia"korzenie tej surówki sięgają, najprawdopodobniej, jadłospisu Starożytnych Rzymian i to za ich pośrednictwem została wcielona do kuchni wielu krajów europejskich oraz świata.
Bez względu na wersję jej podstawę stanowi zawsze szatkowana biała kapusta głowiasta, natomiast może się różnić dodatkami, czy też rodzajem sosu (jako sos może być stosowany majonez, maślanka, ocet a nawet musztarda).
Nazwa tej surówki wywodzi się z języka niderlandzkiego i jest skrótem od słowa "koolsalade", co oznacza surówkę z kapusty.
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 marchew
- 1 cebula
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18 %
- 3 łyżki majonezu
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę opłukać i drobno poszatkować. Posolić, ugnieść i pozostawić na jakiś czas, aby puściła sok.
Marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o największych oczkach.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Odcisnąć nadmiar soku z kapusty, wymieszać ją w misce z pozostałymi warzywami.
Przygotować sos:
Wymieszać majonez, jogurt i sok z cytryny (lub ocet winny), sól, pieprz i cukier puder na jednolitą masę.
Powstałym sosem zalać warzywa w misce i ponownie dokładnie wszystko wymieszać.
Gotowe! Prosto, szybko i smacznie.