Na
ten przepis trafiłam w internecie przypadkiem, szukając czegoś zupełnie innego.
Zainspirowana oryginałem, postanowiłam zrobić swoją wersję.
Akurat ugotowałam rosół, więc miałam wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia potrawy.
Efekt końcowy zaskoczył mnie ogromnie, gdyż w krótkim czasie miałam pyszny obiad, a do tego wykorzystane wszystkie składniki użyte do gotowania rosołu.
Szybko, smacznie i oszczędnie.
Składniki:
- 2 skrzydła indycze ugotowane w rosole
- 3 średnie marchewki ugotowane w rosole
- 2 nieduże pietruszki ugotowane w rosole
- nieduży kawałek selera ugotowanego w rosole
- 1 puszka zielonego groszku konserwowego osączonego z zalewy lub 1 szkl mrożonego - jeśli używacie groszek mrożony należy go obgotować w lekko osolonym wrzątku, aż będzie al dente, po czym osączyć z wody na sicie.
- posiekana natka pietruszki do posypania wierzchu
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- słodka mielona papryka
sos:
Wykonanie:
Ugotowane w rosole skrzydła indycze (lekko przestudzone) pozbawiamy skóry, a mięso oddzielamy od kości.
Oskubane mięso rozdrabniamy (możemy je podrzeć palcami na mniejsze kawałki, bądź pokroić)
Odkładamy na bok.
Ugotowane warzywa z rosołu (lekko przestudzone) kroimy w kostkę, odkładamy na bok.
Na bardzo głębokiej patelni (!!!) lub w garnku przygotowujemy sos beszamelowy wg przepisu podanego w linku wyżej.
Kiedy sos jest gotowy, wlewamy do niego szklankę rosołu, mieszamy aż się rozrzedzi, a następnie dodajemy mięso wraz z warzywami.
Całość mieszamy w garnku, doprawiamy do smaku i podgrzewamy cały czas mieszając, aby w sosie nie porobiły się grudki.
Potrawkę podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki jako dodatek do ryżu, kasz lub gotowanych ziemniaków.