Często zastanawiam się, jak wykorzystać mięso z rosołu. Na blogu proponowałam już pulpety, galantynę z gotowanego mięsa i inne dania. Ciągle jednak, przeglądając strony internetowe, szukam różnych ciekawych receptur, które pozwoliłyby na przygotowanie pyszności z mięsa pozostającego po gotowaniu rosołu. Niedawno taki przepis znalazłam u wkn. Zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam go od razu wypróbować. Delikatna potrawka drobiowa okazała się naprawdę pyszna. Polecam ją gorąco. Świetnie się sprawdzi na co dzień, ale także na niedzielny obiad.
Składniki:• 2 marchewki
• 2 uda z kurczaka
• 1 skrzydło indyka
Sos:• 1 łyżka oleju
• 1 cebula
• 3 łyżki gęstej łagodnie kwaśnej śmietany
• 100 ml śmietanki 12%
• ½ szklanki wody
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
• kilka kropli soku z cytryny do smaku
• 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:1. Ugotowane mięso z rosołu obrać z kości, zdjąć skórę i pokroić na kawałki.
2. Marchewki pokroić w kostkę.
3. Cebulę pokroić w małą kosteczkę.
4. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę. Osolić i gdy zmięknie, dodać marchew z rosołu. Podsmażać chwilę.
5. Na patelnię włożyć kawałki gotowanego kurczaka. Doprawić pieprzem, przyprawami i skropić sokiem wyciśniętym z cytryny.
6. Smażyć chwilę i zalać gorącą wodą.
7. W kubku blendera zmiksować oba rodzaje śmietany z mąką. Wlać mieszaninę do mięsa na patelni, mieszać, aż danie lekko zgęstnieje.
8. Zgasić płomień, zostawić sos pod przykryciem.
9. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.