Po
tradycyjnym zawijanym makowcu drożdżowym,
szybkim makowcu na półkruchym spodzie, przyszedł czas na najprostszy makowiec
Pani M. na bazie piaskowego ciasta.
Składniki (na blaszkę o wymiarach spodu 28 x 22 cm):
Ciasto- 4 jajka,
- 1 szkl cukru,
- 1 szkl mąki pszennej,
- 1 szkl mąki ziemniaczanej,
- 1 małe masło roślinne w kubeczku,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:- 1 puszka gotowej słodzonej masy makowej z bakaliami,
- 1 kostka miękkiego masła,
- 6 jajek,
- szczypta soli
Dodatkowo:- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Wykonanie:
Przygotowanie ciastaMiękkie masło roślinne utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę.
Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do utartych jajek z masłem i cukrem, ciągle miksując całość, aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
Przygotowanie masy makowejOddzielić białka od żółtek
Żółtka ukręcić z miękkim masłem. Dodać masę makową z puszki, wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Ubitą pianę dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać całość łyżką.
Gotowy mak kłaść "kupkami" na cieście w brytfance.
Ciasto piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 1 godzinę.