Z okazji Świąt Wielkiej Nocy życzę wszystkim radosnych i rodzinnych chwil spędzonych w gronie najbliższych, a na wielkanocny stół proponuję babkę "Caffe latte".
Składniki:
- 4 jajka
- 2 szkl mąki
- 3/4 cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka miękkiego masła (200 g)
- 75 ml mleka
- 2 łyżki mleka w proszku Pełnego. Nie może to być mleko granulowane!)
- 3 łyżeczki gorzkiego kakao
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z obydwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Następnie, nie przerywając miksowania wbijać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Do masy maślano-jajecznej wlać mleko oraz wsypać mąkę z dodatkami.
Całość zmiksować na gładko.
Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej kawę rozpuszczalną, a do trzeciej mleko w proszku.
Formę do pieczenia* smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką.
Na dno wylewamy część z kakao, następnie część z mlekiem w proszku, a na końcu z dodatkiem kawy rozpuszczalnej.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy 40-45 minut.**
*Babkę piekłam w keksówce 31 x 12 cm (foremka mierzona od góry)
** Czas pieczenia 40-45 minut bądź dłużej.
Moje ciasto wyrosło jak szalone i musiało dłużej posiedzieć w piecyku, by się dopiec.
Najlepiej piec do tzw. suchego patyczka.