Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Ziemniaki z twarogiem, cebula i boczkiem (pyry z gzikiem)
Sio-smutki
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
1384
Kategorie
164
Ziemniaki z twarogiem, cebula i boczkiem (pyry z gzikiem)
Mąż podsumował, że na obiad dostał jajko
Fabergé - no proszę, jak może awansować zwykły ziemniak z twarogiem :) A poważnie- na pewno dobrze znacie to proste i pyszne danie. Po świątecznym obżarstwie smakuje niesamowicie!
Składniki
:
kilka średniej wielkości ziemniaków
300 g. półtłustego twarogu
gęsta śmietana
1 biała cebula
1 mała czerwona cebula
kilka plastrów wędzonego boczku
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
:
Ziemniaki gotuję do miękkości, w mundurkach. Twaróg rozdrabniam i mieszam ze śmietaną do pożądanej konsystencji, dodaję drobno posiekaną cebulę, doprawiam solą i pieprzem. Boczek kroję w kawałki i smażę do zrumienienia. Ziemniaki podaję na gorąco, z porcją sera, rumianym boczkiem i plastrami czerwonej cebuli, posypane natką pietruszki.
Sio-smutki
02 sty 16
Co na obiad
,
Tanio !
,
To i owo do przekąski
Co na obiad
502 przepisów
Polecane przepisy
Pyry z wegańskim gzikiem
Pyry z gzikiem to sztandarowe danie kuchni poznańskiej. Mam do niego ogromny sentyment i po latach spędzonych w Poznaniu, lubię od czasu do czasu przypomnieć sobie jego smak.Przepis na mój ulubiony gzik, czyli twarożek pełen chrupiących nowalijek, poja...
Po zielonemu... czyli po mojemu. Wegetariański blog kulinarny.
Wegańskie
,
Drugie danie
,
Ziemniak
,
Tofu
Pyry z gzikiem
Pyry z gzikiem- wielkopolski rarytasPyry z gzikiem jak łatwo się domyśleć są potrawą charakterystyczną dla kuchni Wielkopolski. Gzik stanowi bardzo prosty w przygotowaniu przysmak powstały na bazie twarogu rozrobionego ze śmietaną. Obecnie śmieta...
Podróże na języku
Obiadowe
,
Obiad
,
Wegetariańskie
,
Polska
,
Przystawki
,
Szybko na obiad
Makaron z serem na słodko
Makaron z serem na słodko z cukrem to jedno z dań z dzieciństwa, obok leniwych pierogów, pyrów z gzikiem, placków ziemniaczanych, czy naleśników z serem i dżemem, które jedliśmy w piątki na obiad podczas postu. U nas taki makaron z Czytaj dale...
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Obiad
,
Drugie danie
,
Makarony
,
Danie bezmięsne
,
Co jeś podczas postu
,
Danie na piątek
,
Danie w 15 minut
,
Jak zaoszczędzić czas
,
Makaron na słodko
,
Makaron z serem
,
Makaron z serem na słodko
,
Makaron z twarogiem
,
Z czym podać makaron
Gzik
Gzik jada się jak Polska długa i szeroka, choć tylko w Wielkopolsce a) jest potrawą regionalną, b) podaje się go nie tylko do chleba, ale tradycyjnie i do ziemniaków, c) ma tak uroczą nazwę :-) Reszta świata gzik nazywa po prostu.. twarogiem z dodatkam...
kuchnianaszapolska
Bez mięsa
,
WIOSNA
,
Nabiał
,
Do chleba
,
Wielkopolska
,
Nowalijki
Pyry z gzikiem de lux
Pyry z gzikiem to w Wielkopolsce ziemniaki z twarogiem. Często jedzone w piątek na obiad ze względu na postny charakter dania. Zamieniłem to obiadowe danie na przekąskę, którą można zjeść zarówno na ciepło, gdy ziemniaki jeszcze będą ciepłe jak i na zi...
Kuchnia z pasją. Szewską!
Impreza
,
Przekąska
,
Ser
,
Pietruszka
,
Pomidory
,
śmietana
,
Ziemniaki
Regionalne Smaki. Zaproszenie. Luty
W lutym w kuchni Regionalnych Smaków będzie skromnie, postnie i smacznie. Jako temat wspólnego gotowania wybrałam Pyry z Gzikiem,potrawę kuchni wielkopolskiej.W piątki lub w czasie Postu, gdy całej Polsce na bezmięsny obiad podaje się ryby, Wielk...
Codziennik Kuchenny - proste przepisy na niecodzienne potrawy
Regionalne Smaki
Pyry z gzikiem – tradycyjna potrawa postna kuchni wielkopolskiej
Pyry z gzikiem to genialna w swojej prostocie potrawa. Jeżeli przestrzegacie postu w piątek, to danie jest w takim razie dla Was. Składa się oczywiście z ziemniaków (pyrów) gotowanych w mundurkach oraz odpowiednio doprawionego twarogu (gziku). Gzik moż...
Wyśmienity blog
Niskokaloryczny obiad
,
Tradycyjna kuchnia
Pyry z gzikiem
Jestem z Wielkopolski i kocham pyry z gzikiem. Jak byłam mała to ciągle męczyłam mamę żeby w piątek właśnie to danie regionalne zrobiła na obiad. A moja biedna mama robiła je średnio co dwa tygodnie (na zmianę z naleśnikami ;)). No ale co poradzić, jak...
Między miętą a bazylią
Cebula
,
Ser twarogowy
,
Ziemniaki
,
Gzik
,
Kuchnia regionalna
Podpowiedzi wyszukiwań
Zupa szczawiowa
O chuju złoty
Vintage ebooks
Vintage
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście