Bardzo smaczna i sycąca sałatka z kurczakiem, słodką kukurydzą, selerem naciowym i ryżem.
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
marynata do kurczaka:
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
1 płaska łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki miodu
1 łyżka oleju
3-4 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
Dodatkowo:
100 g. ryżu
duża puszka kukurydzy
3 łodygi selera naciowego
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
papier do pieczenia
olej do smażenia i natłuszczenia papieru
Przygotowanie:
Ze składników marynaty mieszam pastę, nacieram nią kurczaka i odstawiam mięso na 2 godziny do lodówki. Następnie szybko obsmażam mięso z obu stron i przekładam na lekko natłuszczony papier na blasze - piekę kurczaka 25 minut w temperaturze 175 stopni C (pod przykryciem z folii aluminiowej). Upieczone mięso przekładam na talerz do wystygnięcia, a potem kroję je w kostkę.
Łodygi selera obieram z twardych nitek, i drobno kroję. Przekładam go do miski. Dodaję odsączoną kukurydzę i przestudzony ryż, a także pokrojone mięso. Dodaję majonez, mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Sałatkę podaję schłodzoną.