Sezon na przetwory ciągle w pełni, po dżemach, powidłach o marmoladach przyszedł czas na marynowaną paprykę. Lubię mieć zapas choć kilku słoiczków, bo oprócz tego, że jest pyszna jako dodatek do kanapek, przydaje się w zimowych sałatkach. Oczywiście użyjcie takiej papryki, jaką najbardziej lubicie, nie musi być biała.
Zalewa proporcje: 6 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli 10 łyżek cukru 20 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren czarnego pieprzu 10 liści laurowych czosnek papryka (u mnie biała, stożkowa) Przygotowanie: Paprykę myję, wycinam nasiona i kroję na paski. Układam ją w wyparzonych słoikach, dokładam po 2 ząbki czosnku (na słoik 750 ml) i po listku laurowym. Przygotowuję zalewę: zagotowuję wodę z solą, cukrem, zielem angielskim, pieprzem i liśćmi laurowymi. Gotuję ją pod pokrywką na małym ogniu przez 5 minut, po czy zestawiam garnek z ognia i dolewam ocet. Gorącą zalewą wypełniam słoiki z papryką, mocno zakręcam i pasteryzuję przez 5 minut od zagotowania. Przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.
Papryka marynowana na szybko to jeszcze jedna szybka przekąska warzywna idealna na koniec lata. Nie musimy rozpalać grilla, ani rogrzewać piekarnika, bo pokrojoną paprykę podsmażamy...
Artykuł Papryka marynowana na szybko pochodzi z serwisu Magazyn Kuc...
MARYNOWANA CUKINIA MARYNOWANA CUKINIA Składniki: 2 cukinie (im młodsze, tym lepsze ☺ ) 5 łyżek oleju z ryżu o smaku limonki SoRiso skórka i sok z ½ cytryny 1 ząbek czosnku 2 łyżki parmezanu po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, chili w płatkach Wykonanie: Cuki...
Papryka konserwowa to super dodatek do obiadów, świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezach a także jako zagryzka do wódki. Lekko octowa i delikatnie chrupiąca, taka w sam raz :)Przepis jest taki jakie lubię najbardziej czyli prosty i szybki.Jeśl...
Jusia gotuje - szybkie, proste i smaczne przepisy dla całej rodziny.
Papryka konserwowa to super dodatek do obiadów, świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezach a także jako zagryzka do wódki. Lekko octowa i delikatnie chrupiąca, taka w sam raz :)Przepis jest taki jakie lubię najbardziej czyli prosty i szybki.Jeśl...
Jusia gotuje - szybkie, proste i smaczne przepisy dla całej rodziny.
Jesień to pora pięknych kolorów i czas, który kojarzy mi się z przygotowaniem przetworów na zimę. Dziś zaproponuję wam przepyszną, kolorową paprykę marynowaną, która urozmaici jesienno-zimowe posiłki. To bardzo uniwersalny przysmak, który wspaniale wzb...
W tym roku papryka króluje u nas w przetworach. Tradycyjnie Margarytka zadbała o to bym się w kuchni nie nudziła, przywiozła mi 10 kg papryki prosto od producenta. Przygotowałam już z niej pyszne sos paprykowy i niesamowicie smaczną pasty paprykową, a...