Mieści się w pierwszej piątce moich ulubionych warzyw. Daje niezliczoną ilość możliwości, wspaniale komponuje się z różnymi dodatkami. O czym mówię ? O kapuście oczywiście!
Dziś jedna z tych bardziej zimowych, rozgrzewających wersji, czyli kapusta kiszona, podsmażana z pieczarkami. W tej postaci to świetny dodatek do obiadu, choć można użyć jej jako składnika - pokażę to potem :)
Składniki:0,5 kg kapusty kiszonej (bez dodatków)300 g. pieczarek1 duża cebula3 łyżki olejusól, pieprz do smakuDodatkowo:woda Przygotowanie:Cebulę kroję na pół, a potem na plasterki. Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, wrzucam cebulę i smażę ją do zeszklenia. Umyte i osuszone pieczarki ścieram na tarce z dużymi oczkami i wrzucam na patelnię do cebuli. Lekko wszystko solę i na dość dużym ogniu smażę do momentu, gdy odparuje woda z grzybów. Wtedy dorzucam odsączoną i lekko posiekaną kapustę, przykrywam patelnie i duszę ok. 40 minut, mieszając dość często, by nic się nie przypaliło. W trakcie duszenia dolewam co jakiś czas po odrobinie wody. Na koniec doprawiam całość solą i pieprzem do smaku.