Jutro prawdopodobnie będzie dla mnie bardzo przyjemny dzień, i pewne ważne wydarzenie. By je uczcić, upiekłam to ciasto - jestem z niego bardzo zadowolona, bo jest przepyszne. Choć wydaje się skomplikowane i pracochłonne, tak naprawdę przygotowanie całości zajmie nie więcej niż 2 godziny, wliczając w to czas pieczenia. Ciasto jest bogate smakowo, delikatne i aksamitne. Jasny i ciemny biszkopt, waniliowy krem budyniowy, krem kakaowy z nutą kawy, której użyłam również do nasączenia ciemnych kakaowych blatów, i bielutki krem z prawdziwą wanilią, a całość zwieńczona kremową masą czekoladową.
Składniki (blacha 20x30 cm):Biszkopt:4 jaja L3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki cukru waniliowego3/4 szklanki maki pszennej1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaCiasto kakaowe:4 jaja L3/4 szklanki cukru pudru5 łyżek oleju1 szklanka mąki pszennej1 pełna łyżka kakao1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem budyniowy:1 torebka budyniu waniliowego z cukrem (60 g.)1,5 szklanki mleka 3 pełne łyżki miękkiego masłaKrem kakaowy:250 g. mascarpone1 łyżka miękkiego masłacukier puder do smaku1 łyżeczka kakao2 łyżki naparu z kawyKrem waniliowy:250 g. serka mascarponecukier puder do smaku1 łyżka miękkiego masłaziarenka z 1 laski waniliiMasa czekoladowa:150 g. serka mascarpone1 tabliczka czekolady mlecznejDodatkowo:słoiczek kremu czekoladowyok. 3/4 zimnego naparu z kawymasło do natłuszczenia blachymąka do oprószenia blachyPrzygotowanie:Biszkopt: jajka ubijam mikserem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, aż powstanie biała i puszysta masa. Wtedy ubijając dalej dodaję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blachę (dno wykładam papierem, całość natłuszczam masłem i oprószam mąką), wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 25-30 minut. Upieczone przekładam na kratkę do przestudzenia.Ciasto kakaowe: zaczynam podobnie jak przy biszkopcie, od ubicia jajek z cukrami, potem dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu kakao i olej. Miksuję do połączenia, ciasto przelewam na blachę (tak samo przygotowaną) i piekę w 175 stopniach C 30 minut. Przekładam na kratkę do przestudzenia.Oba ciasta przekrajam na dwa blaty (łącznie cztery).Krem budyniowy: gotuję budyń, studzę go, po czym miksuję z miękkim masłem do uzyskania gładkiego, aksamitnego kremu.Krem kakaowy: serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem, kakao, miękkim masłem i kakao.Krem waniliowy: serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii i miękkim masłem.Masa czekoladowa: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, po czym stopniowo dodaję do niej serek mascarpone, energicznie ucierając.Składanie ciasta: zaczynam od ciemnego blatu - lekko nasączam go kawą. Smaruję cały blat połową kremu czekoladowego ze słoiczka, po czym wykładam zimny krem budyniowy. Przykrywam pierwszym jasnym blatem, wykładam krem kakaowy i na niego drugi jasny blat. Na niego wykładam krem waniliowy, przykrywam drugim ciemnym blatem, który lekko nasączam kawą (lepiej zrobić to od strony, która będzie wewnątrz ciasta). Smaruję całe ciasto pozostałym kremem czekoladowym, i na górę wykładam masę czekoladową. Ciasto wstawiam do schłodzenia do lodówki na 3-4 godziny.