Muszę przyznać, że wymyśliłam ciasto pierwsza klasa, i na pewno będę je powtarzać. To jabłecznik, waniliowy w smaku, na kruchym - ale bardzo delikatnym spodzie. Nie ma w nim cynamonu, bo nie lubi go mój mąż, ale Wy śmiało możecie masę jabłkową nim doprawić. Bardzo polecam :)
Składniki na blaszkę 20 x30 cm: ciasto: 200 g. miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 3 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia jabłka: ok. 1 kg jabłek skórka otarta z cytryny sok z połowy cytryny duży budyń waniliowy w proszku (64 g.) 300 g. herbatników petitki dodatkowo: kilka łyżek musu owocowego lub jasnego dżemu (np. brzoskwiniowego) masło do posmarowania blachy mąka do oprószenia blachy lukier: 3 pełne łyżki cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Ciasto: miękkie masło miksuję z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, po czym, miksując, dodaję kolejno po żółtku. Gdy się połączą, wsypuję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam ciasto łopatką - aż wszystko będzie jednolite. Ciastem wyklejam dno blaszki (wyłożone papierem, natłuszczone i oprószone mąką) - najłatwiej zrobić to pomagając sobie lekko wilgotnymi dłońmi. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 25 minut (środkowy poziom, góra-dół, bez termoobiegu) Jabłka: ścieram je na grubej tarce, przekładam do miski. Dodaję skórkę i sok z cytryny, pokruszone drobno herbatniki (mogą zostać małe kawałki) i sypki budyń. Mieszam dokładnie. Podpieczone ciasto smaruję musem i wykładam na niego jabłka. Wyrównuję powierzchnię i wstawiam na kolejne 25-30 minut do piekarnika. Zimne ciasto polewam lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.
PUSZYSTY JABŁECZNIK MIESZANY ŁYŻKĄ delikatne, puszyste, ekspresowe i pyszne ciasto wypełnione musem jabłkowym, które wykonacie w 5 minut bez użycia miksera
Dzisiaj w roli głównej pyszny i zdrowo słodki przepis na orkiszowy jabłecznik, czyli na ciasto mojego dzieciństwa. Słodki smak wielkanocnego sernika czy kruchego mazurka polecam przełamać właśnie tym słodko kwaśnym ...
Dzisiaj zaprezentuje wam moje ulubione ciasto czyli tradycyjny, klasyczny jabłecznik na kruchym cieście. To jedno z najprostszych i najczęściej spotykanych ciast. Mimo prostoty smakuje tak wspaniale, że zawsze znika w kilka chwil. Składniki: masa:...
Co prawda najlepsze szarlotki są z jesiennymi jabłkami ale kto powiedział , że nie można ich robić na wiosnę. Kruche ciasto a w środku nadzienie jabłkowe o delikatnym cytrynowym posmaku , posypane cukrem pudrem wyglądało by ładniej ale nie lubię ...
Z późnych jabłek najlepszy jabłecznik i w dodatku na puszystym i lekkim jak piórko cieście biszkoptowym... :)-Puszysty późnojesienny jabłecznik-Składniki:ciasto:5 jajszklanka cukru1 i 1/2 szklani maki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 i 1/2 łyże...