Uwielbiam książki, które - kartka po kartce - przenoszą mnie w zupełnie inny kulinarny świat. Do takich właśnie pozycji zalicza się "Mamma Mia" Cristiny Bottari. To niezwykła książka wypełniona przepisami na włoskie dania, dzięki której możemy poczuć się, niczym w prawdziwej, sielskiej kuchni, w której królują świeże warzywa i zioła, domowej roboty makarony, przetwory i pyszne desery, tak typowe dla tego śródziemnomorskiego kraju.
"Mamma Mia" to przede wszystkim przepięknie wydana książka. Już sama okładka, delikatnie wytłoczona, przywodzi na myśl niemal rustykalne klimaty. Kolejny raz mamy do czynienia z grubym, kredowym papierem, tak bardzo popularnym w wydawanych obecnie publikacjach. Książka ma przepiękną oprawę graficzną i wspaniałe zdjęcia, wśród których - poza przepisami - znajdziemy anegdoty, rodzinne wspomnienia i cenne porady, które z pewnością przydadzą się każdej pani domu.
Książka jest podzielona na 9 rozdziałów, m.in. zupy, drugie dania mięsne, desery, przetwory, dodatki warzywne, czy pizze, placki i zapiekanki. Ogromnym atutem niemal wszystkich przepisów jest dostępność użytych składników. "Mamma Mia" to zdecydowanie książka, która nie tylko pięknie prezentuje się na półce, ale jest również bardzo praktyczna. Z przepisów korzystałam już nie raz i mogę Was zapewnić, że do tej pory nie zdarzyło się, aby któreś z wykonanych dań nie wyszło.
Zdjęcia, jakie znajdziecie w książce oddają autentyczny wygląd potraw, co również stanowi duży plus tej publikacji. Fotografie nie są w ekstremalny sposób "obrobione" komputerowo. Wręcz przeciwnie, ich rustykalny i bardzo naturalny charakter sprawia, że dążenie do książkowej perfekcji w kwestii wyglądu dania nabiera sensu, w przeciwieństwie do książek przepełnionych zdjęciami potraw, których najprawdopodobniej nie uda nam się przygotować w sposób przedstawiony przez autora.
Kolejny atut książki stanowi odpowiedni rodzaj wina, które autorka proponuje do każdej potrawy. Przyznam, że pomimo posiadania naprawdę sporej ilości książek kulinarnych, nie spotkałam się wcześniej z taką informacją w żadnej z nich.
"Mamma Mia" została doceniona również przez krytyków [a z tymi, jak wiemy, bywa różnie ;)], którzy uznali tę publikację za najlepszą na świecie książkę poświęconą kuchni włoskiej, nagradzając ją w międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Award.
Przepisy zawarte w książce są idealne zarówno dla tych, którzy całkiem niedawno rozpoczęli swoją przygodę z gotowaniem, jak i dla osób, pragnących zgłębić tajniki włoskiej kuchni. Własnoręcznie przygotowane ciasto na ravioli czy garść przepisów na domowe sosy i makarony to tylko przykłady podstaw kuchni włoskiej, jakie znajdziecie w tej książce.
Książka "Mamma Mia. Prawdziwa kuchnia włoska" to pozycja idealna dla wszystkich, którzy cenią sobie przepiękne wydania książek kulinarnych z ogromną ilością świetnych przepisów, wzbogaconych fantastycznymi zdjęciami potraw (i nie tylko), ale również ukazujących nam kawałek Italii w najlepszym jej wydaniu.
Przepisy zaczerpnięte z książki "Mamma Mia" znajdziecie poniżej: