Ostatnio powstała moda na jedzenie ze słoika, bo nic się nie wylewa, można ułożyć warstwami i jest ładniej. Ktoś na tym zbił niezły interes biorąc pod uwagę cenę za słoik „specjalny” i zwykły słoik. Jaka jest różnica pomiędzy słoikiem a „słoikiem”? No właśnie żadna. Ogólnie nie uważam, że słoiki są złe- wprost przeciwnie- są świetne! Jednak idąc do jakiegokolwiek większego supermarketu kupicie różne rodzaje słoików, o różnej wielkości, z różnymi nakrętkami, kolorowymi, w kwiatki, tęcze i nawet zwykłe dostaniecie! Śniadanie w słoiku jest bardzo wygodne i praktyczne, ale nie musicie zamawiać specjalnych słoików z internetu, wystarczy pójść do jakiegokolwiek większego supermarketu i 3 razy taniej będziecie mieć wymarzony słoik śniadaniowy Mój słoik ze zdjęcia jest właśnie ze zwykłego sklepu, nakrętka jest ładna bo w owoce / warzywa i już wygląda jak miliard dolarów
Początek wpisu nie miał na celu obrażenia nikogo, bardziej chodziło o prześmiewcze przedstawienie różnic między słoikiem, a słoikiem. Człowiek na punkcie nowości potrafi mieć „hopla”
Przygotowałam dziś śniadanie- warstwowe musli, żeby móc wziąć do pracy. Spróbowałam i prawie pochłonęłam cały słoik (Było pyszne!). Fakt, że na zdjęciu warstwy się nieco zlały, ale to nie przeszkadzało w smaku. Wierzcie mi, do pracy takie śniadanie będzie idealne!
Składniki:
– Jogurt naturalny
– Domowe musli
– Płatki owsiane
– 2 jabłka (mus jabłkowy + kilka pokrojonych na kostkę)
– banan (mus bananowy + kilka plasterków pokrojonych)
– Rodzynki, jagody Goji
– Wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Układamy warstwowo: płatki owsiane, jogurt naturalny, kawałki banana pokrojonego w kostkę, jogurt naturalny, rodzynki, jagody Goji, domowe musli, jogurt naturalny, jabłko pokrojone w kostkę, jogurt naturalny, mus jabłkowy, mus bananowy, wiórki kokosowe.
Mus bananowy– zblendowany banan
Mus jabłkowy- Obieramy i kroimy jabłko w kostkę. Wlewamy do garnka wodę (1,5 cm) i dodajemy jabłko i cynamon. Dusimy pod przykryciem 5 min, następnie miksujemy za pomocą blendera i mus gotowy