Niemiecki jakoś poszedł, mam nadzieję, że 3 będzie :( Pytałam się o poprawę, ale cytuję : ''Kartkówek NIE poprawiamy, ile mam powtarzać?!'' Cóż, liczę na cud... 3 godziny spania...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Dziś bez recenzji, a z przepisem, na najlepszą na świecie granolę dyniową! Lubicie dynię? Bo ja jestem w niej absolutnie zakochana! To warzywo to istny fenomen, na słodko i na słono :) Obecnie piekarnik chodzi u mnie non stop i robi się pieczona dynia na obiad lub puree, które wyjadam niczym jogurt, prosto z miseczki! Nie dość, że granola ma cudowny kolor to jeszcze pyszne bakalie w sobie, prosto od SKWORCU.
Płatki owsiane łączymy z pestkami słonecznika, orzechami włoskimi (wcześniej pokruszonymi) i puree z dyni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nią wykładamy mieszankę płatków.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni na funkcji termoobieg (180 stopni na góra-dół) i wkładamy do niego naszą granolę. Pieczemy ok. 15-20 min, od czasu do czasu mieszając.
Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.
Gdy granola będzie już zimna, dodajemy do niej pozostałe bakalie i pokruszone ciastka.
Zamykamy w szczelnym opakowaniu i zostawiamy sobie na serię pysznych, jesiennych śniadań ;)
Domowa granola a la pumpkin spice Sezon jesienny to w mojej kuchni czas eksperymentowania z dynią i dodawania jej prawie do wszystkiego. Do potraw wytrawnych, takich jak poczciwy krem z dyni czy gulasz ale też słodkich, jak dyniowe smoothie. Teraz przy...
Dzisiaj polecam przepyszną zupę z dyni (chyba najlepszą do tej pory, jaką jadłam) robioną wg. wskazówek samego Hestona Blumenthala. Heston Blumenthal to znany szef pochodzący z Wielkiej Brytanii. W swoim gotowaniu wykorzystuje naukę ścisłą. Każ...
I oto jest złota, aromatyczna, zdrowo słodka, dyniowa granola bez cukru. Słodzona musem daktylowym, przyprawiona imbirem, cynamonem i gałką muszkatołową. Mocno rozgrzewająca. Ten przepis to moja kolejna propozycja na wykorzystanie dyni. D...
Uwielbiam tę zapiekaną owsiankę z dynią. To dla mnie najlepsza opcja na jesienne śniadanie pożywna, rozgrzewająca, z korzennymi przyprawami no i z dynią. Nie zawsze jednak jest czas rano, żeby ją przygotować ( chociaż można upiec ją z zapasem i...
Uwielbiam dania, które przygotowane raz służą przez dłuższy czas. Taka właśnie jest granola. Mieszamy, pieczemy, pakujemy a później korzystamy gdy przyjdzie na to ochota. Moja dzisiejsza granola ma delikatny smak brzoskwiń i piękny zapach wanilii.&nbs...