Sobota zleciała bardzo szybko i już niestety muszę pożegnać się z wolnym :( Szkoda, że to co fajne, szybko się kończy i szybko trzeba wracać do szarej i burej rzeczywistości. Ten tydzień będzie zdecydowanie najcięższy ze wszystkich, bo codziennie mam po minimum 3 zaliczenia, ale nie mogę się poddawać! Uśmiech na twarz i działamy dalej :)
Chyba nie muszę Wam zdradzać, że jestem zakochana w kaszy jaglanej? Uwielbiam jej smak oraz to, że ma w sobie tyle wspaniałych właściwości! Jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej, dla wegan, dla dzieci, ale i też dla osób dorosłych na diecie tradycyjnej :) Zawiera masę krzemionki, która świetnie wpływa na nasze włosy i paznokcie, które są atutem kobiet - nieprawdaż? ;) Taka jaglanka ugotowana na mleku kokosowym marki AMANDIN to kremowa poezja! Dawno nie piłam mleka, które byłoby tak bogate w smaku i niezwykle kremowe :) Gotowi na przepis? Zapraszam!
Składniki/1 porcja/:
♥50 g suchej kaszy jaglanej
♥1 spory banan
♥0,5 jabłka
♥1 czubata łyżka masła z orzechów nerkowca
♥200 ml mleka kokosowego AMANDIN
♥50 ml wody
♥szczypta cynamonu
1.Sucha kaszę przepłukujemy na sitku pod zimną wodą aby pozbyć się goryczki.
2.Do garnuszka wlewamy mleko z woda i doprowadzamy do wrzenia.
3.Kaszę wrzucamy do mleka, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu jej zgęstnienia.
4.Banana obieramy i jego większa połowę zgniatamy na papkę i mieszamy z odrobina cynamonu, a następnie papkę tą dodajemy do naszej gotującej się kaszy - mieszamy.
5.Do naszej kaszy dodajemy czubatą(!) łyżkę masła z orzechów nerkowca, gotujemy aż zupełnie się ono rozpuści.
6.Jabłko myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do już ugotowanej jaglanki aby tylko lekko zmiękło i pozostało nadal chrupiące.
7.Podajemy w towarzystwie większej ilości masła orzechowego i bananów ;)
Smacznego!