Dziś mam dla was przepis na przepyszny syrop, który nadaje się jako dodatek do wody, herbaty itp. Jest to świetna alternatywa dla owocowych syropów przygotowanych tradycyjnie.
Potrzebne nam będzie :
30 gałązek mięty ( najlepiej by były to gałązki duże, wyrośnięte )
2 L wody
0,5 kg cukru
1 łyżka kwasku cytrynowego
Przepis jest niezwykle prosty, dlatego każdy z nas może pokusić się o wykonanie takiego syropu, który doda naszym napojom niezwyklej świeżości.
Wodę, cukier oraz kwasek cytrynowy należy zagotować. Po zagotowaniu garnek z syropem zestawiamy z gazu i dodajemy do niego umyte wcześniej gałązki mięty i zostawiamy na całą noc pod przykryciem. Po odstaniu przez nie mniej niż 12 h gałązki wyciągamy z syropu i ponownie całość zagotowujemy.
Tak sporządzony syrop wlewamy do buteleczek, które następnie pasteryzujemy około 15 minut.
Mnie zdarza się zalewać buteleczki na gorąco i odwracać je do góry dnem bez pasteryzacji, zamknięty syrop na gorąco powinien się trzymać równie dobrze jak po pasteryzacji. Jednak dla pewności można pokusić się również o pasteryzację.