Jakiś czas temu zrobiłam interes życia. 12 awokado za 10zł. Jedno za 1zł, a 2 w gratisie. Wszystkie dojrzały prawie w jednym czasie, tak więc codziennie u mnie jest awokado. Ależ skąd, ja nie narzekam.
Po kanapkach, pastach, makaronach...przyszła pora na coś na słodko. Połączenie mięta+czekolada? Zawsze :)
Mus z awokado dwukolorowy- miętowy i czekoladowy
(1 lub 2 porcje)
Miętowy:
1 dojrzałe awokado
1 banan zamrożony
łyżka lub dwie syropu miętowego
Pokrojone owoce wrzucamy do malaksera, dolewamy syrop i miksujemy na gładką masę.
Czekoladowy:
1 dojrzałe awokado
1 banan zamrożony
2 łyżki kakao
40 g czekolady (lub więcej)
łyżeczka syropu klonowego
Pokrojone owoce wrzucamy do malaksera (nie trzeba myć po zmiksowaniu miętowego), dodajemy kakao, roztopioną czekoladę i syrop klonowy. Miksujemy na gładką masę.
Oba musu wkładamy do jednej miseczki (ja dodatkowo posypałam siemieniem lnianym). Zamieszaj lub nie. I jedz!