Stokrotki – małe, niepozorne kwiatki, które zdobią trawniki i łąki, mają wiele wspaniałych właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych. Warto wprowadzić je w letni jadłospis bo dodane do sałatki, nie tylko świetnie wzbogacają jej smak ale także wręcz uroczo prezentują się na talerzu.
Porcja: 2
Czas przygotowania: 20-30 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 2 liście sałaty lodowej
- 2 liście sałaty dębolistnej czerwonej karbowanej
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 pałka selera naciowego
- 1 ogórek gruntowy
- 1 pomidor jajo żółty
- 6-8 stokrotek
- 1 pęczek pietruszki zielonej
- ½ szkl nasion słonecznika
- 100 ml oleju do sałatek
- ½ cytryny
|
Sałatka z kurczakiem i stokrotkami |
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na kawałki , doprawiamy solą i pieprzem , obtaczamy w mące pszennej i smażymy na maśle na złoty kolor. Sałatę dzielimy na dwa talerze, dzielimy liście na mniejsze kawałki. Dodajemy pokrojonego selera naciowego, ogórka oraz pomidora. Na koniec na sałatce układamy kawałki kurczaka oraz po kilka stokrotek (same kwiatki). Natkę pietruszki myjemy ,nasiona słonecznika prażymy na patelni, oba składniki wrzucamy do blendera, dodajemy olej , doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny i blenderujemy na gładki dressing. Gdyby dressing był zbyt gęsty, dodajemy gorącej wody przegotowanej . Nie trzeba się tu zresztą trzymać podanych proporcji, jeśli lubicie dressingi bardziej cytrynowe lub bardziej gęste to możecie te proporcje zmienić.