W tym sezonie zachwyciły nas lody warzywne, z marchewki, selera, szpinaku. Tym razem przygotowaliśmy wspaniałe lody buraczane, które są idealną alternatywą do surówek. W połączeniu z soczystą polędwiczką wieprzową podaną na puree z selera z nutką miodu gryczanego stanowią danie, któremu trudno się oprzeć. Idealny przepis na specjalne okazje! A skoro świętujemy 3 Urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool, nie mogliśmy przygotować nic innego jak tylko połączenie sytego dania mięsnego z nutką słodkości w postaci miodu i lodów buraczanych - ot, takie połączenie dania głównego z deserem.
Kochani,
Zdrowych zębów do gryzienia, węchu jak u niedźwiedzi i pojemnego żołądka. A ponad to inspiracji kulinarnych i kreatywności :)
www.akademiakulinarnawhirlpool.plwww.marcoghia.pl. Porcja: 2
Czas przygotowania: 90 minut
Poziom trudności : średni
Składniki:
- 350 g polędwiczek wieprzowych
- 300 g selera (1 średni)
- 300 g ziemniaków
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej
- miód
- sałata i kiełki do dekoracji
Przepis na lody z buraków:
- 300 g buraków ( 3 małe)
- 180 g śmietany 18%
- 30 g cukru
|
Polędwiczki z lodami buraczanymi |
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy śmietanę, jajko oraz doprawiamy solą i pieprzem. Masę wkładamy do szprycy, wyciskamy na blaszkę, smarujemy delikatnie olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na około 10 minut tak by "wieżyczki" lekko się przyrumieniły.
Selera obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy z dodatkiem wywaru, który powstał w czasie gotowania (konsystencja jak na puree).
Polędwiczki kroimy w krążki i smażymy z obu stron na patelni grillowej, następnie solimy i pieprzymy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 C.
Buraki obieramy, ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach. Do masy dodajemy śmietanę i cukier, dokładnie mieszamy i przekładamy do maszyny do lodów lub wstawiamy do zamrażalnika.
Talerz smarujemy puree z selera, posypujemy liśćmi sałaty, wykładamy polędwiczki, mięso delikatnie polewamy miodem gryczanym i posypujemy kiełkami. Obok kładziemy "wieżyczki" z ziemniaków oraz gałki lodów buraczanych.
Smacznego!