Typowo włoska kuchnia to nie tylko pizza czy spaghetti ale również mocno sycące dania jak gnocchi czy Pasta Fagioli. Dziś zachęcamy Was do przygotowania makaronu z fasolką według włoskiej receptury, podane z tartym parmezanem i oliwą extra virgin smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Porcja: 6-8 osób
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 150 g makaronu Conchiglie (malutkie muszelki) lub Avemarie (malutkie rurki
) - 300 g fasoli białej lub czerwonej
- ½ marchewki
- ½ cebuli
- ½ korzenia pietruszki
- 1 pałka selera naciowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 litr bulionu wołowego
- natka pietruszki
- parmezan
- oliwa extra virgin
|
Pasta Fagioli |
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy ugotowaną fasolkę (może być z puszki) , a gdy fasolka nabierze temperatury, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego. Następnie dodajemy bulion wołowy (my przygotowaliśmy go z 400 g szpondra wołowego gotując na małym ogniu 2 godziny ). Dodajemy pieprz, sól, natkę pietruszki i gotujemy kilka minut. Odlewamy około 1 szklankę zupy i blenderujemy, po czym ponownie dodajemy do zupy (to ją nam naturalnie zagęści). Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy makaron, gotujemy 5-8 minut, po czym wyłączamy i odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem by makaron zrobił się miękki. Gdyby zupa była zbyt gęsta, podlewamy ją wodą. Podajemy w miseczkach, polewamy oliwą i posypujemy drobno startym parmezanem.