Konfitura cytrynowa to świetny dodatek do herbaty , doskonale smakuje i rozgrzewa w zimowe dni. Klasyczną konfiturę cytrynową robimy co roku , ale tym razem wzbogaciliśmy ją pomarańczą , goździkami i cynamonem. Rezultat? Rewelacyjny! Herbata jest po prostu przepyszna , pachnie przyprawami korzennymi i doskonale rozgrzewa.
|
Konfitura cytrynowo pomarańczowa |
W tym roku zamiast kupować prezenty dla naszych przyjaciół zrobiliśmy je własnoręcznie, tak od serca. Konfitury zapakowaliśmy do malutkich ozdobnych słoiczków, przewiązaliśmy sznurem konopnym, doczepiliśmy suszone plasterki cytryn i tak zapakowane podarowaliśmy najbliższym. Sami widzicie, że konfitura cytrynowo pomarańczowa to także doskonały pomysł na prezent J
Czas przygotowania: 2 godziny
Poziom trudności : łatwe
Składniki:
- 1 kg cytryn
- 3-4 pomarańcze
- 1 kg cukru
- 1 litr wody
- 2 laski cynamonu
- 10 goździków
Przygotowanie:
Cytryny i pomarańcze moczymy w wodzie przez minimum 24 godziny (najlepiej 48 godzin). Po tym czasie odlewamy wodę, zalewamy owoce świeżą wodą i gotujemy w całości około 20 minut (zagotować). Wodę odlać, owoce wystudzić, następnie pokroić w kosteczkę razem ze skórką. Pestki powybierać ( można wybrać miąższ, pokroić skórkę, a miąższ przecisnąć przez sitko – w ten sposób szybciej pozbędziemy się pestek). Skórki i miąższ zalać litrem wody, dodać cukier i gotować na małym ogniu około 2 godzin od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać goździki oraz cynamon i gotować jeszcze godzinę. Gdy odpowiednio zmniejszymy ilość wody , konfitura będzie mieć gęstszą konsystencję , przelewamy do słoików i zakręcamy (jak przetwory na zimę). W momencie przelewania do słoików konsystencja powinna być mniej więcej jak rzadkiej śmietany – na wyczucie, nie powinna być zbyt gęsta bo konfitura mocno zgęstnieje w słoikach.