Zamiast kupować gotowy budyń w proszku można go w bardzo prosty sposób przygotować w domu z naturalnych składników. Zresztą sami zobaczcie jakie to łatwe! Smak z pewnością mile Was zaskoczy!
Porcja:2
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 150 ml mleka
- 150 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
- owoce do dekoracji
|
Domowy budyń kokosowy |
Przygotowanie:
Mleko gotujemy prawie do wrzenia, dodajemy cukier i mieszamy . Odlewamy około 30 ml do szklanki, dolewamy 20ml zimnej wody i dodajemy mąkę ziemniaczaną po czym dokładnie mieszamy mątewką. Mleko zdejmujemy na chwilę z ognia i dolewamy mąkę ziemniaczaną rozrobioną z mlekiem i wodą i energicznie mieszamy tak by nie powstały grudki. Mąki ziemniaczanej można dać więcej jeśli lubicie bardzo gęsty budyń lub mniej. Odstawiamy znów na ogień i jeszcze chwilę mieszamy po czym przelewamy do pucharków. Można jeść na ciepło lub poczekać aż ostygnie i udekorować wówczas świeżymi owocami lub owocami ze słoika w syropie. Smacznego!