Moja popisowa zupa jarzynowa. Uwielbiana przez moje dzieci. Delikatne warzywa i słodki zielony
groszek świetnie komponują się z kuminem i kurkumą tworząc ciekawą, wyrazistą w smaku całość.
Jestem przekonana że taka forma zupy jarzynowej i Waszym dzieciom przypadnie do gustu.
Zupa jest lekka, wegetariańska, świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie obiadowe, ale i delikatna kolacja. Nie jest niczym zagęszczana i nie jest także zaklepana śmietaną. Nie ma takiej potrzeby. Gęstość zapewniają warzywa, a zaklepanie śmietaną przy tej wyrazistości zupy wydaje się zbędne.
Koniecznie wypróbujcie.
Kaloryczność:
Cały garnek zupy ma ok. 500 kcal
Składniki na zupę na dwa dni dla ok. 4 osób:
* 3 średnie marchewki
* 2 małe pietruszki
* mały kawałek selera
* biała część pora
* sól
* szklanka mrożonego zielonego groszku (absolutnie nie z puszki)
* łyżka klarowanego masła
* łyżeczka kurkumy
* pół łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
* 3 średnie ziemniaki
* 1,5 litra wody
* opcjonalnie płaska łyżeczka curry
1. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki kroimy w kosteczkę, białą część pora w półtalarki.
2. Na klarowanym maśle szklimy pora, marchew, pietruszkę i selera. Jak warzywa zmiękną dodajemy ziemniaki i zalewamy wodą. Gotujemy na malutkim ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
3. Do garnka wrzucamy rozmrożony zielony groszek oraz przyprawy. Gotujemy 5 minut.