Weekendowe śniadania mają to do siebie że nigdzie nie trzeba się spieszyć. Jest spokój i harmonia. Można skupić się na smaku i całej śniadaniowej otoczce.
Osobiście uwielbiam poranki z gazetą lub porannym serwisem informacyjnym w TV. Delektuję się wtedy smakiem przygotowanego śniadania i faktem, iż nie muszę co chwila zerkać na zegarek w obawie że dzieci spóźnią się do szkoły. Tylko tyle i aż tyle ;). Więcej nie potrzeba.
Dzisiejsza śniadaniowa propozycja w zasadzie mogłaby być także kolacją i lekkim obiadem.
Słodycz lekko podsmażonych, duszonych warzyw doprawionych aromatyczną, świeżą kolendrą genialnie współgra z jajkiem z płynnym żółtkiem.
Ubóstwiam to śniadanie i jestem przekonana, że i Wam przypadnie do gustu.
Kaloryczność:
Całe danie ma ok. 340 kcal
Składniki:
* 110 gramów papryki
* 20 gramów czerwonej cebuli
* 100 gramów bakłażana
* garść świeżej kolendry
* łyżka (ok. 25 gramów) klarowanego masła
* 2 jajka
* sól
* opcjonalnie świeżo zmielony pieprz
1. Warzywa kroimy w dowolnej wielkości paski lub kawałki. Na klarowanym maśle podsmażamy lekko posolonego bakłażana. Przykrywamy pokrywką, dusimy do miękkości. Do miękkiego bakłażana, dodajemy cebulę i paprykę. Ponownie przykrywamy pokrywką, dusimy do miękkości.
3. Na patelnię z warzywami wbijamy jajko. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką. Dusimy aż zetnie się białko.
4. Gotowe danie posypujemy posiekanymi liśćmi świeżej kolendry.