Pudding jaglany. Słodki, waniliowo - kokosowy. Z chia i musem truskawkowym. Przepyszny. Idealny na śniadanie, deser oraz jako przekąska do zabrania do pracy. Ja użyłam mleka kokosowego, ale oczywiście można użyć zwykłego krowiego, lub innego roślinnego. Tak jak lubicie.
Teraz mamy sezon na truskawki więc mus truskawkowy będzie tu doskonale pasował, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać borówek amerykańskich oraz już niedługo, malin.
Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać czy taka wersja budyniu Wam smakuje.
Moje dzieci były zachwycone :)
Kaloryczność:
Porcja ma ok. 300 kcal
Składniki na dwie porcje:
* 600 ml mleka kokosowego lub krowiego
* łyżeczka wanilii w proszku
* 6 łyżek kaszy jaglanej (ok. 70 g)
* 3 łyżki nasion chia
* łyżka ksylitolu
Mus owocowy:
* 150 gramów truskawek
* płaska łyżka ksylitolu
1. Kaszę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na minutę. Po tym czasie obficie przelewamy zimną wodą, wkładamy do garnka i gotujemy w mleku. Ugotowaną kaszę mieszamy z wanilią i ksylitolem. Blendujemy na gładką masę, mieszamy z nasionami chia. Gotowy pudding przekładamy do miseczki lub słoika z pokrywką w którym można zabrać jedzenie do pracy.
2. Truskawki razem z ksylitolem blendujemy na gładką masę. Można dodać 2 gramy agaru i zrobić galaretkę. Mus truskawkowy wylewamy na pudding. Gotowe.